POKOK rumbia yang tumbuh meliar di sekitar Perak terutamanya di Parit kini semakin berharga apabila dikenalpasti berpotensi tinggi untuk menjadi alternatif terbaik menjadi bahan mentah bagi pemprosesan fruktosa, sejenis gula pengganti.
Pengarah Urusan Taiwan Fructose (M) Sdn. Bhd. (Taiwan Fructose), Kang Chih Liang berkata, walaupun pada masa ini, bahan mentah yang biasa digunakan untuk menghasilkan fruktosa ialah ubi kayu, hasil penyelidikan dan pembangunan (R&D) syarikatnya mendapati tepung
sagu daripada rumbia yang merupakan sumber asli tempatan juga boleh menggantikannya.
“Biasanya kami perlu mengeksport tepung ubi kayu dari Thailand, Indonesia dan Korea Selatan untuk hasilkan fruktosa, namun pengantungan secara total ini tidak begitu efektif untuk jangka
panjang.
“Oleh itu kami bercadang untuk menggunakan sumber tempatan seperti sagu pada masa depan,” katanya.
Taiwan Fructose yang merupakan kilang memproses fruktosa pertama usahasama tempatan dan pengeluar dari Taiwan di Asia Tenggara itu dijangka mula beroperasi pada Oktober ini.
Fruktosa ialah sejenis gula pengganti gula tebu yang semakin popular dan mendapat permintaan tinggi dalam industri pembuatan makanan dan minuman.
Chih Liang berkata, selain sagu rumbia, mereka juga mendapati sagu daripada pokok nipah yang banyak terdapat di persisiran sungai di negeri ini juga berpotensi untuk menjadi bahan mentah dalam pembuatan fruktosa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment